Biblioteca verde

 

Proiectul Biblioteca verde – SV-04-2019

Activitate Cheile Turzii / Gradinarit in curtea bibliotecii / Parcul bibliotecii

 

 

 

Proiectul “Biblioteca Verde”, derulat de Asociația Collegium a Absolvenților Colegiului Național Mihai Viteazul Turda, având ca partener și beneficiar renumitul liceu turdean, face parte din Programul Spații Verzi, componenta Spații Verzi Urbane, administrat de Fundația Pentru Parteneriat și finanțat de Mol România.

 

Ne-am propus amenajarea unui spațiu verde-extensie a sălii de lectură a bibliotecii liceului, în curtea ce împrejmuiește clădirea acesteia.

În istoria de 110 ani a liceului, preocupările legate de amenajarea terenului generos ce înconjoară impetuoasa clădire, datează din anii 1920, când se înființează Gradina botanică, distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial și refacută apoi cu sprijinul dr. Alexandru Borza, directorul Grădinii Botanice din Cluj (a fost desfiintata în perioada de “industrializare” a liceului).

Actualul proiect este primul demers concret, după foarte mulți ani, care are ca scop amenajarea unui spațiu cu destinație specială, în speranța că odată realizat, vor putea urma alte proiecte.

Considerăm că amenajarea și întreținerea corespunzătoare a unui spațiu verde funcțional este mai mult decât un indicator de civilizație, este chiar un element de continuitate a unei identități spirituale bine conturate. Conștienti de funcția educativă a activităților de protecție și amenajare a mediului și de faptul că actul educațional nu trebuie să se reducă la sala de clasă, e evidentă nevoia ca mediul înconjurător să fie transformat în “laboratorul” în care elevii pot și trebuie să dobândească deprinderi, abilități și comportamente care să-i transforme în factori responsabili și cu inițiative în respectarea unor legi și norme ale naturii.

La finalul proiectului, ”biblioteca verde” este o mică gradină plina de  flori, care te îmbie să poposești pe băncuțele cu care “s-a împodobit” peste vară, să citesti o carte, să spui sau să asculți povesti.

Au fost reparate gardul vechi și terasa, s-au refăcut și completat aleile de acces.

Panourile din zidul dinspre stradă au prins culoare și poartă “amprenta” pasiunii pentru desen și pictură a două eleve din clasa a-VIII-a: Alexandra Leas și Iasmina Fenesan.

Pe langă activitățile practice necesare amenajării “fizice” a spațiului verde, pentru care mulțumim voluntarilor implicați, elevii au desfășurat și acțiuni de educație ecologică, drumeții (CheileTurzii) și o  vizită  de studiu și informare la U.S.A.M.V. CLuj.

În concuzie, oportunitatea derulării și implementării acestui proiect este justificată atât de funcția educativ-estetică cât și de cea recreativă, oferită de un spațiu ce se vrea un loc al relaxarii prin lectura și un spatiu destinat desfasurarii unor activități educative nonformale.

Ne dorim ca toti beneficiarii acestui proiect să se bucure de “Biblioteca verde”, să aibă încredere ca prin efort comun, alte proiecte de amenajare a curții, grădinii și parcului liceului pot fi initiate si derulate cu succes.